USEIN ESITETTYJÄ KYSYMYKSIÄ SUVUSTA

Eri tilanteissa – esitelmätilaisuuksissa, puhelimessa, sukujuhlissa, seminaareissa jne. tulee esiin kysymyksiä suvusta, sen toiminnasta ja julkaisuista. Seuraavassa muutamia kiinnostavia kysymyksiä, joita usein kysytään ja vastaukset niihin.

1. Yhtymäkohdat muihin sukuihin ja sukuyhdistyksiin 

Jaakko Ilkka-suku: 

Kaikki Elisabet Hällströmin (T. 3) jälkeläiset ovat myös Jaakko Ilkan jälkeläisiä, koska hänen puolisonsa Jaakko Heikinpoika Latva-Jussila (Kokko) oli Ilkan jälkeläinen.  Myös Marian ja Katariinan jälkeläisissä on runsaasti Ilkan sukuun kuuluvia. Ilkan suvulla on sukuyhdistys, joka toimii harvakseltaan ja sukukirja suvun varhaispolvista.

Uppa-suku: 

Kaikki Maria Hällströmin (T. 4) jälkeläiset kuuluvat Uppa-Wegelius-sukuun, koska Matti Pertunpoika Hyövälti polveutuu Uppa-suvun perustajasta. Suvulle on perustettu sukuyhdistys ja sen Wegelius-haarasta on olemassa sukukirja.

Kihniä-suku ja Henrik Luoma-Mielty-suku: 

Molemmat suvut ovat lähtöisin Peräseinäjoelta. Katariina Hällströmin (T. 6) peräseinäjokisista jälkeläisistä monet kuuluvat myös näihin sukuihin. Molemmilla suvuilla on sukuyhdistys ja Kihniän suvulla myös jo valmis sukukirja.

Koskuen Heikki Olavinpojan suku ja Köykkä-suku: 

Molemmilla jalasjärvisillä suvuilla on olemassa sukuyhdistys ja sukukirjat sekä runsaasti yhteisiä jälkeläisiä Petter Hällströmin suvun kanssa. Molempien sukujen sukukirjat sisältävät sukujen varhaispolvet.

Könni-suku: 

Ilmajokisella Könni-suvulla ja Hällström-suvulla on vain vähän päällekkäisyyttä.

Etelä-Pohjanmaalla on julkaistu runsaasti myös muita sukukirjoja eri suvuista, joista eräillä on myös sukuyhdistys. Yhteisiä jälkeläisiä on jonkin verran lähes kaikkien muiden sukujen kanssa. Petter Hällströmin suku, sen sukukirjat ja muu toiminta on ollut esimerkkinä monelle nuoremmalle ja pienemmälle suvulle.

2. Sukukirjojen virheiden ja puutteiden korjaus 

Valitettavasti ei vielä kukaan ole kyennyt tekemään virheetöntä sukukirjaa. Meidänkin kirjoissa on erilaisia virheitä ja puutteita, joihin on useita syitä. Painovirheitä, tutkimusvirheitä, virheitä eri lähteissä – virkatodistuksissa, sukulaisten itse antamissa tiedoissa ja kirkonkirjoissa – löytyy valitettavasti. Ainoa mielekäs tapa korjata puutteet ja virheet on sukukirjojen uusintapainokset. Erilaisten lisälehtisten tekeminen ei tunnu järkevältä, koska niiden sitominen kirjoihin on hankalaa. Kuitenkin suku pyytää, että sukulaiset ilmoittaisivat puutteet ja virheet sukuyhdistykselle korjattaviksi tulevaisuudessa.

3. VIII-sukupolven taulunumerot 

Usein kysytään, mistä löytyy esim. VIII-sukupolven taulu numero 10512. Vastaus on itsestään selvä: sukukirjoissa siirrytään eteenpäin osasta toiseen seuraamalla näitä taulunumeroita. Tästä syystä osissa V-VII on VIII-sukupolven lapsille annettu valmiiksi taulunumero joskus tulevaisuudessa tehtävän sukukirjaan.

4.  Miten on ollut mahdollista suvun saavutukset: Suomen suurin sukuyhdistys ja laajimmat julkaisut? 

Kaiken perusta on ollut diplomi-insinööri M. Sakari Siltalopen tekemä työ: Sukukirjan I-osan onnistunut tutkimus ja toimitus. Osan I saama erinomaisen myönteinen vastaanotto sukulaisten keskuudessa on saanut aikaan kansanliikkeen. Innostus sukua kohtaan on ollut valtavaa. Sukukirjaa on myyty lyhyessä ajassa tuhansia kappaleita, sukuyhdistys on saanut runsaasti uusia jäseniä jne.
Sukukirjan I osan menestyksellinen toteutus ja myynti on luonut vankan pohjan sukuyhdistyksen myöhemmälle laajalle ja monipuoliselle toiminnalle.