Ilmajoki 2009

Itä on itä ja länsi on länsi – mutta kyllä ne voivat toisensa kohdatakin.
Juhlapuhe: Riitta Uosukainen

Petter Hällströmin sukuyhdistyksen 40-vuotisjuhlat

Petter Hällströmin jälkeläisten sukuyhdistys vietti 15. sukujuhlia 12.–13.6.2009 Ilmajoella, jossa yhdistys perustettiin 40 vuotta sitten. Jälleen kerran tuhatpäinen sukulaisjoukko sai nauttia kahden päivän aikana monipuolisesta ja korkeatasoisesta ohjelmasta.

Juhlat aloitettiin kunniakäynnillä suvun kantaisän muistomerkillä, jossa laskettiin laakeriseppele ja kuultiin torvisoittoa. Molempina juhlapäivinä sadat sukulaiset saattoivat osallistua joko jokilaivaristeilylle Kyrönjoen kauniissa maisemissa tai kiertoajelulle, joka oli hyvin suosittu. 40 kilometrin ja tunnin pituinen kierros tehtiin kuusi kertaa. Kiertoajelu, jonka M. Sakari Siltaloppi oli suunnitellut ja opasti, avasi monelle sukulaiselle ikkunan suvun ja Ilmajoen historiaan. Vanhojen sukutalojen, yhteensä 43 kappaletta, sijainti antoi sukulaisille erinomaisen kiinnekohdan siihen, missä omat Hällström-suvun juuret ovat.

Petter Hällströmin suku on vahva musiikkisuku. Kirkkokonsertti keräsi Ilmajoen kirkon lähes täyteen. Raili Peltosen suunnittelema ja suvun muusikoiden esittämä konsertti koostui pitkälti suvun jäsenen Sulho Rannan musiikista

Ainutlaatuinen oli myös ensimmäisen päivän ehtoo Ilmajoen Alajoella, joka on 8000 hehtaarin viljelyslakeus. Illan monipuolisesta ohjelmasta mainittakoon Hopeisen harmonikan 2009 voittajan Arttu Rajalan hanurimusiikkiesitys. Arttu on 8 vuotias suvun jäsen.

Toinen päivä alkoi yhdistyksen vuosikokouksella, jossa hyväksyttiin kaksi tärkeää asiaa. Yhdistyksen uusien sääntöjen hyväksyminen muuttaa yhdistyksen nimen muotoon Petter ja Elisabet Hällströmin sukuseura ry, koska haluttiin korostaa Petter Hällströmin puolison Elisabet Ariinin roolia suvun kantaäitinä. Toinen tärkeä asia toi seuralle uuden puheenjohtajan, kun Sirkka-Liisa Havunen, joka kuuluu Katariinan sukuhaaraan, Kauhajoelta valittiin uudeksi puheenjohtajaksi toimikaudeksi 2009–2012.

Varsinaisessa sukujuhlassa luotiin monipuolisesti katsaus suvun historiaan. Tervehdyspuheessaan väistyvä puheenjohtaja Marja-Riitta Rintamäki käsitteli suvun alkuvaiheita 1700-luvulla. Juhlapuhujaksi oli kutsuttu valtioneuvos Riitta Uosukainen, jonka äiti kuului Katariina Hällströmin sukuhaaraan. Hän korosti juhlapuheessaan suvun ja sukutapahtumien tärkeyttä, koska nykyaikana usein viranomainen on monen lähin omainen.

Musiikin tohtori Päivi-Liisa Hannikainen kertoi tekeillä olevasta Hällström-suvun musiikin ja muusikoiden tutkimuksesta, joka on alallaan ainutlaatuinen hanke sukujen piirissä. Tutkimuksessa kartoitetaan suvun musiikkia ja muusikoita 200 vuoden ajalta. Suvusta löytyy runsaasti aineistoa tutkimukseen. Teoksesta tulee kirjasarjan X osa, kun se aikanaan ilmestyy.

Yhdistyksen 40-vuotishistoriikin esitti sen perustaja- ja kunniajäsen M. Sakari Siltaloppi, joka keskittyi puheessaan sukuyhdistyksen saavutuksiin ja siihen, miten ne ovat olleet saavutettavissa. Sukuyhdistyshän on monella tavalla mitattuna Suomen ykkönen. Jäseniä on yli 2000, kotisivuilla vierailee joka kuukausi 1500–2000 kävijää, sukukirjoja suvusta on julkaistu 9-15 kappaletta laskentatavasta riippuen, niitä on myyty yli 10.000 kappaletta, sukujuhlilla vierailee kerrasta toiseen yli 1000 vierasta sekä Petter Hällströmin jälkeläiset ovat perustaneet 3 sukuyhdistystä, joista Hällströmien sukuyhdistys on Suomen vanhin toimiva – 127 vuotta ja Sukuyhdistys af Hällström on 75 vuotias.

Saavutukset on mahdollistanut sukukirjan I osan onnistunut toteutus. Se sai aikaan kansanliikkeen ja voimakkaana pysyneen innostuksen sukua kohtaan vuosikymmeniksi.

Sukujuhlassa kuultiin myös runsaasti korkeatasoisia musiikkiesityksiä.

Moni sukulainen osallistui myös samaan aikaan olleisiin Ilmajoen musiikkijuhlien tilaisuuksiin, esim. Pohjalaisia oopperan esitykseen.