Tervetuloa juurille!
Sukujuhlat 2021 järjestetään Ilmajoella

Teksti: Terhi Pirilä-Porvali

Petter ja Elisabet Hällströmin jälkeläiset palaavat juurilleen kesällä 2021, kun sukujuhlat järjestetään jälleen Ilmajoella. Sukujuhlan pääjuhla on lauantaina 12.6.2021 ja Ilmajoella on sukulaisille ohjelmaa koko viikonlopun ajaksi.

Ilmajoki onkin luonteva paikka juhlia, sillä vuonna 2021 tulee kuluneeksi 300 vuotta siitä, kun Petter Hällström saapui Suomeen. Muutamaa vuotta myöhemmin Petter Hällström asettui Ilmajoelle ja vuonna 1726 hän avioitui kappalaisen tytär Elisabet Ariinin kanssa.

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi tasavuosia myös siitä, kun esivanhempamme kohosivat tilallisten joukkoon. Vuonna 1741 eli 280 vuotta sitten Petter Hällström osti Jussilan talon Ilmajoen Palonkylästä. Jussilasta tulikin ison perheen koti ja sieltä kuusi aikuisiksi kasvanutta lasta lähti kukin maailmalle.

Juhlapuhujana Mika Aaltola

Ilmajoen sukujuhlien juhlapuhujaksi on lupautunut yhteiskuntatieteiden tohtori, dosentti ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Hän kuuluu Petter ja Elisabet Hällströmin sukulaisiin Marian sukuhaaran kautta. Petäjävedellä kasvaneella Aaltolalla on läheiset siteet Ilmajoelle, sillä hänen äitinsä on Ilmajoelta kotoisin.

Työssään tutkijana ja johtajana Aaltola on keskittynyt Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan, suurvaltapolitiikkaan, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja globaalihallintaan. Hän on erittäin kysytty luennoitsija ja asiantuntija. Keväällä 2019 häneltä ilmestyi teos Poutasään jälkeen, joka on kokonaiskatsaus Suomen turvallisuuteen maailmanjärjestyksen myllerryksessä.

Kenties sukujuhlilla kuulemme Aaltolan ajatuksia siitä, mitä suku merkitsee nykyisin globaalissa ja digitalisoituvassa maailmassa. Onko suvulla ja juurilla enää mitään merkitystä? Vai ovatko ne kenties entistä tärkeämpiä kiinnekohtia myös maailmankansalaisille?

Oopperaelämyksiä juhlan ohessa

Ilmajoen sukujuhlat järjestetään samaan aikaan Ilmajoen Musiikkijuhlien kanssa. Musiikkijuhlat on tarjonnut oopperaelämyksiä ja tasokkaita konsertteja Kyrönjoen rannan kulttuurimaisemissa jo yli 40 vuoden ajan. Ilmajoen Musiikkijuhlat onkin yksi Suomen johtavista kesätapahtumista, jonka suurena ansiona on uusien kotimaisten oopperoiden tuottaminen.

Vuonna 2021 Ilmajoen ooppera-areenalla nähdään ensiesitys Jukka Linkolan säveltämä ja Tuomas Parkkisen kirjoittamasta teoksesta Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä. Se on vavahduttava kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivät pelkoa lakeudella, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Tarinan keskiössä on Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön, rakkaustarina.

Sukujuhlaväellä on mahdollisuus halutessaan nähdä ooppera ja lisäksi luvassa on Hällströmin suvun omaa ohjelmaa, muun muassa Peltosen perheen kirkkokonsertti Ilmajoen kirkossa. Sukujuhlien pääjuhla pidetään Ilmajoki-hallissa ja majoittuminen on järjestetty kauniissa Etelä-Pohjanmaan Opiston pihapiirissä.

 

Tervetuloa Ilmajoen sukujuhlille 11.-12.6.2021

Ulkopoliittisen instituutin johtaja, dosentti Mika Aaltola saapuu juhlapuhujaksi Ilmajoen sukujuhlaan kesällä 2021. Hän kuuluu Petter ja Elisabet Hällströmin suvun Marian sukuhaaraan. Kuva: Ulkopoliittinen instituutti.
Kyrönjoen laajat rantamaisemat on yksi kansallismaisemistamme ja Alajoen peltolakeudet on valittu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Näissä vanhaa kulttuuria henkivissä puitteissa ja avaran taivaan alla suku kohtaa jälleen vuonna 2021. Kuva: Jussi Niukkala / Ilmajoen Musiikkijuhlat.