ORDFÖRANDES KOLUMN

En varm hälsning till alla släktingar
8.11.2019

Novemberkvällarna skymmer och lyktor glimmar på gårdarna. Familjer förbereder sig för årets mörkaste tid. Kölden är redan bitande ute, men inne värmer öppna spisen och levande ljus. Tankarna riktar fridfullt till jul – julen närmar sig.

Hurdan var julen hos Petter och Elisabet när barnen var små? Familjen var musikalisk så de sjöng säkert julsånger och läste julevangeliet. På julmorgonen gick man till julkyrkan.

Nuförtiden börjar man ha julstämning redan under hösten. Det sjungs julsånger och dekorationer glittrar i regnbågsfärger i butiker senast i november. Vad det gäller mig, så tycker jag själv mer om en traditionell stil med ro, dekorationer av halm och ljussken. Mest njuter jag av gamla, traditionella och andäktiga julsånger. De vackraste julsångerna sätter mitt egna julfirande igång.

De recept som jag har fått i arv av min mormor är bättre än de nya, som jag ju också prövar då och då.

Julklappar är en viktig del av högtiden. Det finns ett par trevliga tips angående julklappar
denna jul: varför inte köpa dina närmaste (eller bara dig själv) en biljett till det vårliga Skåne, som är Petters födelsebygd. Eller en släktbokserie med information av både Petters och Elisabets släktgren ändå upp till den sjunde generationen.

Släktföreningen har tidigare ordnat resor till Petters födelsebygd ett par gånger. I maj startar bussen från Tampere och resan fortsätts med färjan från Åbo till Stockholm. Vi åker med egen buss genom Sverige till Göteborg där vi logerar i ett hotell och tillbringar ett par dagar med att bli bekanta med orten. Elina Kivi, mobil 040 667 0981 eller e-post: elina.kivi@hotmail.com, mottager anmälningar.

Exaktare reseprogram publiceras i medlemstidningen som kommer ut i februari. Terhi Pirilä-Porvali, vice ordförande av släkterådet har tillsammans med Jorma Aro börjat förbereda släktfest i Ilmola. Festen och släktmötet hålls den 12-13 juni 2021, då det är 300 år sedan Petter ankom till Finland som vapentjänare för löjtnant Baldow.

Fina evenemang är alltså på kommande! Medan vi väntar på dem, ska vi lugna oss till julfirandet. Jag önskar er alla en väldigt varm juletid!

Tuija Veija
ordförande

 

En vacker höstlig hälsning till släktingar!

20.11.2018

Först och främst vill jag tacka släktmötet av släktförening Petter och Elisabet för förtroendet. Det är en stor heder för mig att börja som ordförande. Jag har fått lära mig från mina föregångare Marja-Riitta Rintamäki, Sirkka-Liisa Havunen, Eila Lehtikallio och Marju Viertola. De har varit goda förebilder sedan 2006, då jag valdes till släkteråd i släktmötet i Kauhajoki. Höjdpunkten i släktmötet var det fina kronbröllopet.

Höstens släkttidning är nu färdig. Ett stort tack till släktföreningens sekreterare Eira Siltanen, som redigerade tidningen.
Linda Peltola, från Virdois, är känd som konstnär och tidningens layout är designerat av henne.

Jag har följt verksamheten av vår släktförening i redan 12 år. Det har hänt mycket under denna tid. Släktföreningen gav ut två fina böcker – den ena om läkare i släkten och den andra om musiker, som gavs ut i fjol.

Denna innehåller också fyra släktfester, Ilmola 2009, Virdois 2012, Jalasjärvi 2015 och Vasa förra sommaren. Det har kämpats i hovrätten på grund av skatt, medlemsbrevet har utvecklats till en fin medlemstidning och vackra halssmycken har tillagts till släktproduktsortimentet.

Gällande kommande utmaningar, är jag mest intresserad av att göra föreningens webbsida användarvänligare och informativare än förr. Vi ska satsa på släkttidningens artiklar och innehåll. Vi ska bland annat presentera turvis alla medlemmar i släkterådet i kommande tidningar.

Nästa släktfest hålls 2021 och då är det 300 år sedan Petter Hällström kom till Finland som soldattjänare. Hans släkt kommer från Helsingör i Danmark och hans pappa arbetade som färjkarl.
I heder av jubileumsår håller släkterådet på att ta reda på möjligheten att organisera en resa till Petters födelsebygd. Resan är planerad för hösten 2019 eller våren 2020. Det informeras mer i nästa vårs släkttidning.

Följande släktmöte ordnas i Ilmola 2021, Jorma Aro och Terhi Pirilä-Porvali har tagit ansvar för organisering av festen. Inledande planer har redan gjorts för kvällens program, vi vill berätta mer om dem när saker bli säkra.

Följande släkttidning kommer ut våren 2019. Då kan man hitta bland annat
betalningsanvisning för medlemsavgiften. Det bestämdes att medlemsavgiften skulle hållas oförändrad. Betalningen är alltså 36 euro för tre år.

Nu lönar det sig att tänka på julklappar. Alla släktböcker, utom släktmusikverk, säljs nu på – 30% rabatt! Jag önskar alla släktningar en vacker och klar höst! Nu är det dags att vila och lugna ner sig.

Tuija Veija
ordförande

Bild: Eira Siltanen