Päivät ovat pidentyneet! Odotamme mielenkiinnolla kesää. Vaasassa riittää tällä hetkellä kokouksia ja järjestelyjä.

Perjantain sukututkimusluennoitsijat ovat tiedossa. Historiallisesta sukututkimuksesta puhuu sukututkimuskouluttaja Marja Kaski. Sukuseuramme on tuottanut niin paljon kirjoja, että meillä on kirjoissa ja kansissa kahdeksan sukupolven sukulaiset 1700-luvun alkupuolelta lähtien. Myöskin kantavanhempien Petterin ja Elisabetin taustoja on tutkittu.

Marja Kaski tulee innostamaan meitä itse kutakin suvun kirjaamisessa. Tässä riittää puuhaa, kun meillä kullakin on jo vanhempiemme takana neljä sukuhaaraa! Meitä sukututkijoita muistutetaan lähdeviitteistä, jotka on hyvä merkitä ylös heti ensimmäisen kirjauksen yhteydessä.

Kunniapuheenjohtaja M. Sakari Siltaloppi ennätti toimittaa kirjan Petter Hällströmin jälkeläissuku 1 Siltaloppi. Siellä on yhdeksäs ja kymmenes sukupolvi mukana. Muitakin jälkeläissukuja on koottu kansiin. Lainsäädäntö edellyttää elossa oleville henkilöille kohtuullista tiedottamista, kun sukujulkaisua ollaan tekemässä. Meille on syöpynyt mieleen 100 vuoden raja. Nettisukupuuhun laitettavista elossa olevan henkilötiedoista pitää olla kyseisen henkilön lupa.

Uusimmat sukuseuran kirjat, jo kymmenes ja yhdestoistas, ovat painottuneet teemoihin. 2015 on julkaistu Lääkäreitä Hällströmien suvussa – Lääkärien yhteiskunnallinen asema ja maailmankuvan muutos, jonka on toimittanut Irja Kajander-Vierkens. Uusimpana on 2017 julkaistu Musiikkia ja musiikin taitajia Hällström-suvussa neljällä vuosisadalla. Sen on toimittanut Päivi-Liisa Hannikainen.

Mitä sitten mahtaa käsitellä tässä välissä aikuisille suunnattu ohjelma ”Naisten sietämätön pukeutuminen 1700-luvulla”? Se selviää paikan päällä!

Geneettisestä sukututkimuksesta jatkaa sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen. Kuulemme geneettisen sukututkimuksen perusteita mahdollisin esimerkein. Jos sukulaiset olisivat teettäneet riittävässä määrin geneettisiä testejä, olisi periaatteessa tuotettujen kirjojen ja geneettisten tutkimusten tulosten avulla mahdollista päästä kauemmas taaksepäin esi-isien polkuja kuin mitä kirkonkirjojen avulla.

Lapsille on samassa rakennuksessa nukketeatteria sekä apuna lastenhoitajia, jotta vanhemmat voivat kuunnella luentoja.

Tampereella on 10.-11.3.2018 Suku 2018 -tapahtuma (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät). Olemme siellä esillä tuotteinemme! Ehkä tapaamme jo silloin.

Vaasassa 1.2.2018    Sirkka Uschakoff

 

Oheisessa juhlatoimikunnan tapaamisessa 29.1.2018 otetussa kuvassa ovat mukana vasemmalta

Ulla Kekki, Aulikki Huhtala, Sirkka Uschakoff, Sami Eromäki, Arto Lehtineva ja Riitta Vainionpää.

 

***********************************************************************************************************************************

Loppuvuoden tervehdys Vaasasta!

 

Joulu lähestyy kovaa vauhtia. Askareita piisaa. Onnea meille kaikille Suomi 100 -vuodesta!

Juhlitaan 5.- 6.12.2017. Vuosi 2018 kuitenkin lähestyy! Se on maallemme historiallisesti tärkeä vuosi. Samana vuonna kokoontuu Petter ja Elisabet Hällströmin jälkeläiset ensimmäistä kertaa Vaasassa.

Kun jatkan ajatuskulkuani, täyttyy siitä seuraavien sukujuhlien aikaan 300 vuotta Petterin tulosta Pohjanmaalle (1721)! Muutamien vuosien kuluttua hän tapasi Elisabet Ariinin, josta tuli kantaäitimme heidän sukua jatkaneiden lastensa kautta. Tämä meidän yhteinen sukulinkkimme on todella mielenkiintoinen ja arvokas.

Tulevan kesän juhlien aikaan olemme varanneet perjantai-illalle Vaasan pääkirkon. Sukulaisemme Susanna Erkinheimo on lupautunut pääesiintyjäksi. Hän on Idols-kisoissa joku vuosi sitten menestynyt laulaja, jota säestää pianisti sekä kitaristi. Niin ikään sukulaisemme kappalainen Arto Lehtineva esittelee kirkkoa ja esiintyjät.

Lauantaina illansuussa on tarjolla, ei sen enempää eikä vähempää kuin retki Raippaluodon sillan yli Merenkurkun saariston maailmanperintökohteeseen Björköbyssä. Vaasa-Mustasaari -oppaat ovat hyvin asiaan perehtyneitä. Kelpasi nykyiselle presidentille, miksei sitten kelpaisi meillekin! Maailman luonnon ja kulttuurin perintökohteet kuuluvat nykyään koulujen ja esiopetuksen opetussuunnitelmiin, joten se olisi oiva kohde esitellä koululaisillekin.

Kun meillä tällä kertaa on virallisen kokouksen ja ohjelman lisäksi teemana sukututkimus, saamme jossain muotoa tietoa myös sukututkimuksen juridiikasta. Puhumatta asiantuntijoiden luennoista sekä historiallisen että geneettisen sukututkimuksen alueelta. Oheisohjelmana on Napuen mamsellit, historian harrastajat, jotka esittelevät 1700-luvun naisten vaatetusta.

Vaasan Juhlakirjaan olemme saamassa artikkelin Petterin ja Elisabetin sekä lastensa vaiheista 1700-luvulla. Hyvin koottuna yhteen pitkään artikkeliin, joten ei tarvitse selata kaikkia kirjoja tutkiessaan esivanhempiemme elämää tuossa vaiheessa. Esille nousee myös uutta tietoa.

Tässä ei tietysti ole vielä kaikki. Asiat varmistuvat pikkuhiljaa ja viimeistään kevätkirjeessä 2018 teiltä kysytään kiinnostustanne ja osallistumistanne, jotta voimme varata kaikkea riittävästi. Eikä ole vähiten tärkeää, että kaikki osallistujat saamme nimemme osallistumisestamme juhlakirjaan, jonka tekemiseen kiinnitämme erityisesti huomiota. Keskeisen vastuun tästä kantaa sukulaisemme Tiina Nieminen.

Toivottavasti innostutte lähiseudulla asuvat uuden vuoden puolella tulemaan mukaan suunnitteluun ja järjestelyihin! Yhteystietomme löytyvät sukuyhdistyksen internet-sivuilta sukuneuvoston esittelystä.

Toivotamme tässä vaiheessa kaikille oikein mukavaa joulun odotusta, voimaannuttavaa joulun aikaa sekä Hyvää Uutta Vuotta!

Juhlatoimikunnan puolesta Sirkka Uschakoff (K) ja Riitta Vainionpää (E)

Valokuva Vaskiluodolta: Kuvaaja Ulla Kekki

 

***********************************************************************************************************************************

VAASAn sukujuhlat 15.-16.6.2018

Terveiset Vaasasta

Yhteinen sukutapaamisemme on tulossa ensimmäistä kertaa Vaasaan. Yritämme rakentaa Vaasan näköiset sukujuhlat. Toivottavasti olette hyvät sukulaiset jo alkaneet merkitä ensi vuoden kalentereillenne varauksia noille päiville.

Ohjelmassa on lauantaina kolmen vuoden välein tapahtuva sääntömääräinen vuosikokous. Myös perinteeksi muodostunut sukujuhla on lauantaina. Edellisiin juhliin Jalasjärvelle valmistui Lääkärikirja. Sen kokosi FT Irja Kajander-Vierkens. Kirja on edelleen ajankohtainen yksiin kansiin koottuine hällströmiläisine lääkäreineen.

Vaasassa on uutena kirjana odottamamme Musiikkikirja, jonne on tietyin perustein koottu hällströmiläisiä musiikinharrastajia sekä -ammattilaisia. Teoksen on koonnut MuT Päivi-Liisa Hannikainen.

Perjantaina on aiheena sukututkimus. Aloitamme perinteisellä historiallisen sukututkimuksen luennolla. Se on pohjana kaikelle sukututkimukselle. Sen jälkeen käsitellään geneettistä sukututkimusta, mikä on lisääntynyt vauhdilla.

Näiden lisäksi on perjantaille järjestymässä lapsille Nukketeatteria työpajoineen. Olemme hankkimassa myös koulutettuja lastenhoitajia, jotta vanhemmat voivat kuunnella rauhassa luentoja samassa rakennuksessa.

Eikä tässä kaikki, mutta niistä seuraavalla kerralla! – Älkää huolestuko, että yrittäisimme juoksuttaa teitä paikasta toiseen. Tarkoitus on, että on aikaa tutustua sukukirjoihin, keskustella sukulaisten kanssa, syödä hyvin sekä mahdollisesti myös tutustua valmiisiin ja tekeillä oleviin eri sukuhaarojen tuoreempia sukupolvia käsitteleviin kirjoihin ja niiden tekemisen haasteisiin.

Kun aloitimme suunnitella Vaasan Juhlakirjaa, huomasimme, miten paljon aikaisempien juhlapaikkakuntien kirjoissa on mielenkiintoisia artikkeleita ja muuta materiaalia. Niihin kannattaa tutustua uudelleenkin!

Ohessa on valokuvaaja Esa Siltalopen valokuva. Yksi näkymä Vaasasta. Ennen juhliamme tulee vielä yhdet jäät järviin, jokiin ja mereen. Sen jälkeen kesän kynnyksellä tapaamme.

Me kokoustamme Vaasassa tiiviisti. Sukuneuvosto kokoontuu sääntömääräisesti. Marraskuulle uskallamme luvata lisää tietoa. Sitä ennen tuleekin jo syyskirje!

Sukulaisterveisin Vaasan juhlatoimikunnan puolesta

Sirkka Uschakoff (K)

 

 

Vaasan sukujuhla 15.6. – 16.6.2018 lähestyy

Tervetuloa seuraavaan sukujuhlaamme Vaasaan. Mikäli olet kiinnostunut sukuneuvoston jäsenyydestä, toivomme, että voimme tutustua Sinuun Vaasassa. Vuosikokouksessa nimetään uusi neuvosto. Tällä hetkellä meitä on puheenjohtaja ja 14 muuta jäsentä. Jokaiselle on oma paikkansa neuvostossa ja olen ollut hyvilläni siitä, miten idearikasta väkeä meillä on. Kehittyminen on kuitenkin jatkuva olotila, joten tervetuloa kehittämään toimintaa edelleenkin. Kokoukset pidetään kaksi kertaa vuodessa, yleensä Tampereella.

Vaasan sukujuhlan teemana on sukututkimus. Syksyn lehdessä ilmoitamme tarkemmin, keitä paikalle on tulossa puhumaan ja esiintymään. Ohjelmaa on luvassa perheen pienimmillekin, mutta aikataulutus on vielä vaiheessa. Maltetaan vielä hetki. Päivämäärät ovat tiedossa, eli varaathan kalenteriisi itsellesi ja läheisillesi aikaa tulla tervehtimään sukulaisia Vaasaan.

Juhlatoimikuntaan kuuluvat neuvoston jäsenet Riitta Vainionpää ja Sirkka Uschakoff, ole rohkeasti heihin yhteydessä, mikäli haluat kökkäväkeen (talkoo-) mukaan. Sukujuhlissa on ollut satoja ihmisiä, joten kaikki avuliaisuus otetaan mielellään vastaan.

Marju Viertola, puheenjohtaja ja jäsensihteeri