Sukuseura palkitsi Euroviisu-edustaja Softenginen

Topi Latukka ja Eero Keskinen ovat Petterin ja Elisabetin jälkeläisiä

Tänä vuonna Suomen edustajina Euroviisuissa kuullaan nuorista lahjakkaista muusikoista koostuvaa Softengine –bändiä. He voittivat keväällä kappaleellaan ”Something Better” Yleisradion järjestämän Uuden Musiikin Kilpailun ja saivat palkinnoiksi matkaliput Kööpenhaminassa järjestettäviin Euroviisuihin.

Seinäjoelta kotoisin oleva bändi koostuu solisti-kitaristi Topi Latukasta, kitaristi Ossi Mäkelästä, basisti Eero Keskisestä, kosketinsoittaja Henri Oskárista sekä rumpali Tuomo Alarinnasta. Voittoisan Something Better –biisin on säveltänyt Topi Latukka ja sanoittaneet Henri Oskár ja Topi Latukka.

Sukuneuvoston kokouksessa maaliskuussa kävi ilmi, että bändin jäsenistä ainakin Topi Latukka kuuluu Hällströmin sukuun. Pian selvisi, että myös basisti Eero Keskinen on musikaalista sukuamme. Tästä innostuneena sukuneuvosto päätti muistaa lahjakkaita nuoria ja kiireisen Euroviisuihin valmistautumisen keskellä bändillä oli aikaa tavata sukuneuvoston edustajat toisena pääsiäispäivänä Seinäjoella.

Topi kuuluu Hällströmin suvun Marian sukuhaaraan äidinäitinsä kautta ja puolestaan Elisabetin sukuhaaraan äidinisänsä kautta. Eero on Katariinan sukuhaaraa äidinisänsä kautta. Topi ja tilaisuudessa myös paikalla ollut Topin äiti Heli Latukka kertoivat, että Hällströmin sukuun kuuluminen ei ollut heille aivan uusi asia. Topin paappa nimittäin harrastaa aktiivisesti sukututkimusta ja Heli ja Topi muistelivat olleensa myös esittämässä musiikkia Seinäjoen sukujuhlassa vuonna 2000. Eero Keskinen yllättyi kovasti kuulleessaan kuuluvansa Hällströmin sukuun.

Sukuneuvoston varapuheenjohtaja Terhi Pirilä-Porvali lahjoitti Topille ja Eerolle heitä kumpaakin koskevat sukukirjat eli viisi kirjaa molemmille. Jokaiselle bändin jäsenelle lahjoitettiin myös lahjakortti seinäjokiseen musiikkiliikkeeseen. Sukuneuvoston edustajista paikalla olivat varapuheenjohtajan lisäksi markkinointisihteeri Heikki Loppi sekä jäsenet Marja-Riitta Rintamäki, Katariina Lehtola ja Jorma Aro.

Yhdessä nostettiin pommac-maljat bändin menestykselle ja nautittiin herkullinen lounas. Ruokailun lomassa ehdittiin tulla tutuiksi puolin ja toisin ja vaihtaa kuulumisia. Sukuneuvoston jäseniä tietysti mietitytti, miten paljon iso kansainvälinen laulukilpailu jännittää jo etukäteen.

– Olemme harjoitelleet tiiviisti ennen Euroviisuja. Kilpailu ei oikeastaan jännitä, ainakaan vielä, pohti Topi Latukka.

Pojat kertoivat Uuden Musiikin Kilpailuun osallistumisen olleen enemmänkin sattumaa kuin pitkän suunnittelun tulosta. Siksi voitto ja melkoinen pyöritys kevään mittaan ovatkin tuntuneet uskomattomilta. Haastattelupyyntöjä on tullut ympäri maailmaa ja bändi on vieraillut useissa tv-ohjelmissa sekä tehnyt keikkoja ympäri Suomen.

Tällä hetkellä suurin osa bändin jäsenistä opiskelee vielä lukiossa, mutta tavoitteet ovat selvät; Softengine tähtää ammattilaisuralle ja Euroviisut ovat vain yksi tavoite heidän mielissään. Alku on ainakin ollut komea ja lupaava. Pojat nähdään kesällä esiintymässä muun muassa Provinssirockissa ja muillakin festareilla.

Jokaisella bändin jäsenellä on nuoresta iästään huolimatta jo pitkä kokemus musiikin parista ja kaikkia on kotoa kannustettu musiikkiharrastuksessa. Läheisten kannustus näkyy myös Euroviisuissa, sillä Kööpenhaminaan lähtee jokaisen pojan perhe ja kymmeniä muita läheisiä mukaan jännittämään paikan päälle.

Petter ja Elisabet Hällströmin jälkeläiset ovat tunnetusti musikaalista väkeä. Jo Petterillä itsellään tiedetään olleen viulu ja laajasta jälkeläisten joukosta löytyy muun muassa sellaisia musiikin ammattilaisia kuin Olli Mustonen, Susanna Mälkki, Iiris Rautio, Heikki Klemetti, Sulho Ranta ja Helasvuon musiikkisuku. Sukuyhdistyksellä on tekeillä kymmenes sukukirja, joka keskittyy nimenomaan suvun muusikkoihin ja musiikinharrastajiin.

Klikkaa tästä Softenginen sivuille: www.softengine.fi

Lue kuulumisia Softenginen virallisilta Facebook-sivuilta: www.facebook.com/softengineband

Sukuseuran varapuheenjohtaja Terhi Pirilä-Porvali onnitteli Softengineä Euroviisuihin pääsemisestä ja toivotti tsemppiä Kööpenhaminaan. Hän lahjoitti
kaikille yhtyeen jäsenille lahjakortit sekä sukuun kuuluville Topi Latukalle ja Eero Keskiselle heitä koskevat sukukirjat. Vasemmalta Eero Keskinen, Topi Latukka, Tuomo Alarinta ja Ossi Mäkelä, oikealla Terhi Pirilä-Porvali.

Tuomo Alarinta, Eero Keskinen ja Topi Latukka kertoivat harrastaneensa musiikkia pienestä pitäen ja aikovat saada musiikista myös ammatin itselleen.

Heli Latukka (vas.) ja sukuneuvoston jäsen Katariina Lehtola ovat jo tuttuja jo yhteisten musiikkiharrastusten kautta. Heli Latukka kertoi koko perheen lähtevän jännittämään Kööpenhaminaan. Taustalla keskustelevat sukuseuran markkinointisihteeri Heikki Loppi ja sukuneuvoston jäsen Jorma Aro.

Teksti: Terhi Pirilä-Porvali
Kuvat: Katariina Lehtola